Najnovšie
Nikuldenski sharan – Bulharský pečený a plnený kapor
18. 08. 2011ryby
Tarator – Bulharská uhorkovo – jogurtová polievka
18. 08. 2011ostatné
Mercimek curbas – Turecká šošovicová polievka
18. 08. 2011ostatné
Dusené hovädzie mäso s okrou
18. 08. 2011mäso
Ezme
18. 08. 2011ostatné
Falafel – obľúbený fast food na Strednom východe
18. 08. 2011ostatné
Recepty
Ryba vo vinných listoch
09. 08. 2011, 10:30Potrebujeme
ryby /čo zoženieme alebo filety z veľkých rýb/, vinné listy, bylinky /oregano, tymián, nasekaný petržlen, nasekaný kôpor/, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, olivový olejPostup
Už od Staroveku pripravujeme ryby alebo dary mora zabalené vo vínnych listoch. Antifanes v 2. storočí pred Kristom napísal o tuniaku zabalenom v listoch repy. Kleostratus v 4. storočí pred Kristom hovorí o rybe s oreganom zabalenej vo figových listoch a pečenej v popole. Básnik Ananius už v 6. storočí pred Kristom vychvaľuje krevety zabalené vo figových listoch.Ryby vyčistíme a vypitveme. Vložíme do misky a pokvapkáme olejom, citrónom, ochutíme bylinkami, soľou a korením a vložíme do chladničky na 3-4 hodiny.Medzitým rýchlo obvaríme vínne listy asi 2-3 minúte vo vriacej vode. Zabalíme do nich vychladnutú rybu a takto zabalené ich uložíme na olejom vymastený plech, potrieme marinádou a vložíme do rúry. Pečieme asi 30 minút.